GÅR INTE ATT BESKRIVA.

Att flytta till London var och är det bästa beslutet jag någonsin tagit i mitt liv. Trots den låga lönen och mycket sparpengar som gått åt (LÄS: alla!) så är jag fruktasnvärt glad att jag gjorde detta. Jag har träffat fantastiska vänner, jag jobbar med bra kollegor, känner mig fri på ett sätt jag aldrig känt förr (tog ju studenten i Juni, men hann ju ändå jobba hemma också i några månader innan jag beställde enkelbiljett till London). Jag älskar att jag bytt ut Malmös shoppinggator till Oxford Street, Westfield och Covent Garden. Jag har nu bott här i lite över 5 månader och det är helt enkelt fantastiskt. Hade det inte varit så dåliga löner här, tror jag inte att jag skulle flytta tillbaka till Sverige igen.
 
Det jag egentligen vill ha sagt till er, är att bara våga köra, våga åka iväg från nära och kära. Märker ni att det inte är det ni vill, så är det bara att återvända hem igen. Svårare än så är det inte.

Kommentarer
Postat av: Bastian

Hej! Tar studenten i sommar och har länge drömt om att flytta till London. Glädjer mig att läsa dina ord. Har en del London-bloggar jag följer och din har jag kikat in några gånger, intressant!

Ungefär hur mycket sparpengar rekommenderar du att ha med sig? Visst, det varierar ju från person till person. Men tror du man klarar sig på 30.000 om man funderar på att stanna i ett halvår och om man tror sig ha goda chanser att hitta jobb i typ klädaffär? :)

En annan fråga: vad ligger egentligen en timlön på? Läste någonstans att man tjänar ungefär 5 pund i timmen om man är mellan 18-20 år. Och hur många timmar i veckan har du jobbat ungefär? :)

Skulle vara jättetacksam om du ville besvara mina frågor... nyfiken!

Ha det!

Svar: Hej! Vad kul att du ska flytta hit! :D
Jag hade cirka 27.000 när jag kom hit, men fick sedan en svensk lön till efter ungefär en månad här i London. Och räknar man med julklappspengar och ett bidrag jag fick så har jag nog gjort av med ungefär 40.000 kronor. Det har gått åt till mestadels lägenhet, mat och Oystercard. Så jag skulle säga minst 30.000 kronor att ha som budget, man måste ju inte använda upp allt, men det är så himla värt att spara pengar så man inte behöver ha ångest för att pengarna snart tar slut om man inte har fått jobb den första tiden.

Lönen som man får här varierar rätt mycket vad jag har förstått. Jobbar man på pub kan man få cirka 5 pund i timmen (kan även få mer) men så får man räkna med dricks också, eftersom här i London är det drickskultur. Så det kan bli mer pengar än vad man får till exempel i affär. Jag skriver inte ut exakt hur mycket jag tjänar. Men man måste räkna med 5-8 pund/timme. På till exempel Harrods tjänar man lite över 8 pund, och detta vet jag för att jag var där på intervju. Men det vanligaste är nog mellan 6-7 pund. Jag har fasta tider på Primark. Måndag-fredag 18-22. Så jag jobbar 20/veckan, vilket jag egentligen inte klarar av ekonomiskt. Men tack vare mina julklappspengar så har jag klarat det. Jag ska kanske söka nytt jobb, men det känns som en himla process när man kommit in i jobbrutiner och lärt känna sina kollegor och man faktiskt trivs de flesta dagarna i veckan. Det som är positivt är att jag bara betalar ungefär 10% skatt för att jag jobbar halvtid, så man kan även tjäna på det om man har lite mindre i lön. Jag hade förstått fått mer om jag jobbar 40/veckan, men på Primark har man 1,5 timmes rast, så ett vanligt pass (40/veckan) kan vara till exempel 11.00-20.30 - måndag-fredag.

Hoppas det hjälpte dig lite iallafall! :)
Frida E. Karlsson

2013-03-03 @ 19:28:39
Postat av: Josefine M

Helt rätt Frida, tycker du gjort helt rätt!! Så länge du är lycklig, kör bara kör!!! PUSS & KRAM

Svar: Tack!! <3 Puss
Frida E. Karlsson

2013-03-05 @ 00:59:16
URL: http://josefiinemartensson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0